Skip to main content

Sepuluh Sifat Mulia

(Hikmah) 10 Sifat Mulia Yg Ada Pd Anjing Yg Seharusnya Dimiliki Oleh Org Yg Beriman:1. Selalu Lapar- ini adlh sifat org Soleh(solihin).

2. Tidak tidur pd waktu mlm kecuali sedikit shj - Ini adlh sifat org yg rajin tahajjud (mutahajjidin).

3. Selalu dtg ke hdpn pintu rumah tuannya walaupun 1000x dihalau - Ini adlh sifat org yg jujur (Siddiqin).

4. Tidak mewariskn apa² apabila mati- Ia adalah sifat org yg zuhud (zahidin).

5. Sanggup tinggal di tmpt yg paling rendah-Ini adlh sifat org yg redha (radhin).

6. Terus menerus melihat org yg melihat nya sehingga org trsebut melemparkn mknn kpdnya- Ini adlh akhlak org Miskin (masakin) (di sisi Alla Yang Maha Kaya).

7. Apabila dihalau dgn lemparan tanah, ia tidak menyimpan dendam- Ini adlh akhlak org yg rindu (kpd Allah) ('asyiqin).

8. Apabila tmptnya direbut olrh org lain, ia akn pindah ke tmpt lain-Ini adlh sifat org yg selalu memuji (Allah) (Hamidin).

9. Apabila tlh mndpt sesuap mknn, ia akn trtidur dgn mknn itu- Ini adlh sifat org yg qanaah (qani'in).

10. Apabila brjln dari satu tmpt ke tmpt yg lain, ia tidak mmbawa bekal- Ini adlh sifat ‏org yg tawakkal (mutawakkilin).

-كتاب كاشفة السجا شرح سفينة النجا (ص١٦٩-١٧٠)-

Comments

Popular posts from this blog

Pesan Umma

"Ketika kamu sudah dewasa kamu akan diperlakukan buruk dan dikecewakan oleh banyak manusia. Tapi sesedih dan semarah apapun kamu tetaplah jadi baik."

Bagaimanakah keadaan kita semasa kembali bertemu Allah SWT?

Sulaiman Bin Abdil Malik (seorang  Khalifah Bani Umayyah) telah bertanya kepada Seorang alim yang soleh, zuhud, bertakwa dan warak iaitu Abu Hazim Salamah Bin Dinar, katanya:  Bagaimanakah (keadaan kita semasa) kembali bertemu Allah SWT? Beliau r. alaihi telah menjawab: "Orang yang baik maka keadaannya adalah seperti seorang pengembara yang pulang bertemu kaum keluarganya. Adapun seorang yang jahat maka keadaannya adalah seperti seorang hamba yang telah melarikan diri, tetapi dia dikembalikan kepada tuannya."

Kenapa Hidup ini Melelahkan?

Kenapa hidup ini melelahkan? Karena bukan tempat untuk beristirahat. Jika tidak, kau akan lelah di kehidupan selanjutnya.