Skip to main content

Kisah Sufi


Suatu hari Syeikh Bayazid Bustami menjadi makmum di suatu masjid. Seusai shalat imam jamaah bertanya pada Syeikh.

Wahai Syeikh, anda tidak bekerja, anda juga tidak meminta-minta pada orang-orang. Lalu dari mana anda makan setiap hari?

Bayazid Bustami bangkit dari duduknya dan berkata, "ijinkan saya mengulangi shalat fardhu yang tadi". Imam jamaah kaget "Untuk apa shalat lagi?", tanya imam. Syeikh Bayazid Bustami menjawab, "shalat di belakang orang yang tak kenal Sang Pemberi Rizki tidak sah".

(Kitab Tadzkiratul Aulia.
-Syeikh Attar Neisyaburi)

Comments

Popular posts from this blog

Pesan Umma

"Ketika kamu sudah dewasa kamu akan diperlakukan buruk dan dikecewakan oleh banyak manusia. Tapi sesedih dan semarah apapun kamu tetaplah jadi baik."

Bagaimanakah keadaan kita semasa kembali bertemu Allah SWT?

Sulaiman Bin Abdil Malik (seorang  Khalifah Bani Umayyah) telah bertanya kepada Seorang alim yang soleh, zuhud, bertakwa dan warak iaitu Abu Hazim Salamah Bin Dinar, katanya:  Bagaimanakah (keadaan kita semasa) kembali bertemu Allah SWT? Beliau r. alaihi telah menjawab: "Orang yang baik maka keadaannya adalah seperti seorang pengembara yang pulang bertemu kaum keluarganya. Adapun seorang yang jahat maka keadaannya adalah seperti seorang hamba yang telah melarikan diri, tetapi dia dikembalikan kepada tuannya."

Kenapa Hidup ini Melelahkan?

Kenapa hidup ini melelahkan? Karena bukan tempat untuk beristirahat. Jika tidak, kau akan lelah di kehidupan selanjutnya.